klantenportaalAanmelden
klantenportaalAanmelden

Uw rechten als debiteur: wat u moet weten

27 juni 2024

Als debiteur kunt u zich in verschillende situaties bevinden waarbij u met een incassobureau te maken krijgt. Het is belangrijk om te weten welke rechten u heeft om te voorkomen dat u onnodige incassokosten maakt en om te begrijpen wat uw verplichtingen zijn. In deze blogpost bespreken we de belangrijkste aspecten van uw rechten als debiteur.

Wat is een debiteur?

Een debiteur is een persoon of bedrijf dat een factuur moet betalen aan een schuldeiser. Als u een factuur niet op tijd betaalt, kan de schuldeiser besluiten een incassobureau zoals Cash2Collect (Rotterdam) in te schakelen om het verschuldigde bedrag te innen.

Wat zijn incassokosten?

Incassokosten zijn de extra kosten die in rekening worden gebracht wanneer een factuur niet op tijd wordt betaald en een incassobureau wordt ingeschakeld. Volgens de Nederlandse wet zijn er regels voor de hoogte van deze kosten. Het is goed om te weten dat u als debiteur beschermd bent tegen buitensporige incassokosten.

Uw rechten als debiteur

Als debiteur heeft u diverse rechten. Deze zijn er om u te beschermen tegen onredelijke eisen van schuldeisers en incassobureaus:

  • Redelijke incassokosten: De incassokosten moeten redelijk en in overeenstemming met de wet zijn. Er zijn maximale tarieven vastgesteld afhankelijk van de hoogte van de schuld.
  • Betalingsregeling: U heeft het recht om te proberen een betalingsregeling te treffen. Dit kan helpen om de schuld in termijnen te betalen zonder verdere problemen.
  • Duidelijke communicatie: U heeft recht op duidelijke en eerlijke communicatie van het incassobureau. Alle brieven en communicatie moeten begrijpelijk en transparant zijn.
  • Inzage in dossier: U mag altijd vragen om inzage in het dossier dat het incassobureau over uw schuld heeft. Dit geeft u de mogelijkheid om te controleren of alles klopt.
  • Geen intimidatie: Incassobureaus mogen u niet intimideren of onredelijke druk uitoefenen. Alle vormen van bedreiging of misleiding zijn verboden.

Wat te doen bij onenigheid?

Indien u het niet eens bent met een factuur of de incassokosten, is het belangrijk om dit schriftelijk kenbaar te maken aan zowel de schuldeiser als het incassobureau. Bewaar kopieën van alle correspondentie en vraag om bevestiging van ontvangst. Mocht u er samen niet uitkomen, dan kunt u juridische stappen overwegen of advies inwinnen bij een juridisch loket.

Het belang van tijdige betaling

Het beste wat u kunt doen om problemen met incassobureaus te voorkomen, is uw facturen op tijd betalen. Dit voorkomt niet alleen extra kosten, maar ook onnodige stress en complicaties. Indien u in financiële problemen verkeert, zoek dan zo snel mogelijk hulp om verdere schulden te voorkomen.

Conclusie

Als debiteur heeft u diverse rechten die u beschermen tegen onredelijke praktijken van schuldeisers en incassobureaus. Cash2Collect (Rotterdam) streeft ernaar om op een eerlijke en transparante manier te werken, zodat zowel debiteuren als schuldeisers op een rechtvaardige manier worden behandeld. Door op de hoogte te zijn van uw rechten, kunt u beter omgaan met situaties waarbij u te maken krijgt met incasso en schuldeisers.

Voor meer informatie of hulp bij uw specifieke situatie, neem gerust contact op met Cash2Collect.

Handige links

Offerte aanvragen

Naam(Vereist)
Tim Uit Den Bogaard
Tim Uit Den Bogaard
2021-09-23
Via via kwam ik bij Cash2Collect uit i.v.m. een wan betalende klant. Klant was zelfs al over gegaan tot het voeren van een juridische procedure. Cash2Collect wist binnen 7 dagen het tij te keren, klant is inmiddels over gegaan tot betaling. Tevens krijg je toegang tot een zeer geavanceerd maar toch gebruiksvriendelijk klantportaal waarin je heel overzichtelijk alle voortgang kan monitoren. Zodoende zal ik cash2collect dan ook zeker aanraden voor iedere ondernemer die het eigenlijk veel ste druk heeft, om zich met dit soort zaken bezig te houden!
Teun Verschoor
Teun Verschoor
2021-09-15
Rayn Berkhout
Rayn Berkhout
2020-02-20
Fijne samenwerking met Cash2Collect!
Niek van der Maat
Niek van der Maat
2018-10-23
De Heer Pel is een ster in klantcontact. Incasseren en toch je klant behouden. Zij doen het..
Jamal Habyby
Jamal Habyby
2018-04-26
Snel, duidelijk en transparant!

Meer berichten

Incasso

Debiteur

Cash2Collect

Cash2Collect © COPYRIGHT - 2024 | ALL RIGHTS RESERVED | Gemaakt door RAION DESIGN
chevron-down