In Nederland worden betalingstermijnen tussen bedrijven en hun klanten streng gereguleerd om eerlijke handelspraktijken te bevorderen. Met de aanhoudende wijzigingen in de wetgeving, is het essentieel up-to-date te blijven met de meest recente regelgeving die in 2024 van kracht zal zijn. In deze blog bespreken we de wettelijke betalingstermijnen die u kunt verwachten voor het komende jaar en hoe deze uw onderneming kunnen beïnvloeden.
De basis wettelijke betalingstermijn in Nederland is 30 dagen na ontvangst van de factuur. Bedrijven kunnen echter onderling andere termijnen overeenkomen, zolang deze niet onredelijk nadelig zijn voor de schuldeiser. Voor overheidsinstellingen is de termijn ook 30 dagen. In sommige complexe gevallen mag deze periode uitgebreid worden tot 60 dagen.
Voor ondernemers is het van cruciaal belang de betalingstermijnen duidelijk te communiceren en contractueel vast te leggen. Het toepassen van een effectief debiteurenbeheer, zoals aangeboden door Cash2Collect, kan helpen bij het verminderen van achterstallige betalingen en het verbeteren van uw cashflow. Kennis van de wettelijke bepalingen helpt tevens potentiële conflicten met klanten over betalingstermijnen voorkomen.
Conclusie
Met 2024 in zicht is het van belang dat zowel leveranciers als afnemers zich bewust zijn van de wettelijke betalingstermijnen. Door goed geïnformeerd te zijn over deze termijnen, kan uw bedrijf beter plannen en efficiënter opereren binnen het Nederlandse handelslandschap.