fbpx

Cash2Collect INCASSONIEUWS

Finance en Creditmanagement

Factoring, Doen of Laten?

Is Factoring Verstandig? 
Veel ondernemers worden periodiek benaderd met de vraag of zij in deze tijd van Crisis behoefte hebben aan extra financiële armslag. Vaak wordt er dan de mogelijkheid tot factoren, het laten opkopen van onbetaalde facturen, aangeboden. Vele kleinere ondernemers zijn erg gevoelig voor deze vorm van financiële dienstverlening. 

Wat houdt Factoring precies in?
Factoring houdt in korte lijnen in, dat een “Financiële Dienstverlener” het incasseren van facturen binnen de onderneming of organisatie opkoopt nadat deze zijn gefactureerd. De onderneming verkoopt als het ware direct na facturatie haar debiteuren. Het doel waarom een onderneming hiertoe kan besluiten is dat de onderneming vanaf dat moment ogenschijnlijk geen onbetaalde omzet meer heeft. De onderneming is daarmee in de veronderstelling dat zij hiermee zijn volledig financieel risico heeft afgedekt. Ook in het geval een debiteur niet gaat betalen. Dit laatste is natuurlijk niet het geval. Debiteuren welke uiteindelijk niet betalen, worden terug gedebiteerd aan de onderneming.

Wat is het grootste Nadeel bij Factoring?
Wanneer men als onderneming besluit het volledige debiteurenbestand door een factoringmaatschappij te laten opkopen, verliest men daarmee tevens zijn allerbelangrijkste bron van inkomsten binnen de onderneming. Haar klanten! Klanten zijn in veel gevallen absoluut niet blij wanneer een leverancier besluit in zee te gaan met een Factoring. 

De factoringmaatschappij heeft namelijk 0% binding of belang bij uw klant! Een factoringmaatschappij heeft maar een belang en dat is, het zo snel mogelijk incasseren van de aan u betaalde koopsom voor uw facturen. De factoringmaatschappij zal dan ook kort en bondig aan uw gewaardeerde klant kenbaar maken dat deze per omgaande dient te betalen.

Daarnaast handelt een factoringmaatschappij in veel gevallen naar de debiteur toe uit naam van de onderneming! Imagoschade is daarmee Direct een Feit! Dé klant / debiteur, die zorgt voor omzet binnen de onderneming, kijkt u persoonlijk hierop aan en zal zijn eerstvolgende bestelling niet meer bij de onderneming plaatsen maar bij de concurrent. 

Is Factoring een Verstandige Keus?
Wij denken van niet! Voor de korte termijn kan men snel de liquide positie binnen de onderneming vergroten en het Debt Sales Outstanding (DSO) snel verlagen. Voor de lange termijn kan dit een serieuze doodsteek betekenen voor de onderneming en deze ernstig in gevaar brengen! Klanten lopen weg en de omzet stort binnen een aantal maanden in elkaar. Of het iets met de crisis te maken heeft om al dan niet te kiezen voor Factoring, wij denken van niet. Wij adviseren factoring NIET! 

Bron: Cash2Collect BV

Meer lezen? Klik op een van onderstaande blogs.

4.3/5

Wat hebben wij u te bieden?

DIRECT CONTACT

Wilt u ons spreken over uw aanmelding? Bel ons op!

Of wilt u liever door ons worden teruggebeld?

© 2020 Cash2Collect B.V. | kvk: 65467043

Open chat
1
Hulp nodig?
Waar kan ik jou mee helpen?