SP wil dat foute incassobureaus standaard beboet worden.

“Mensen met schulden worden als melkkoe gebruikt”

Incassobureaus die onterecht kosten bij mensen in rekening brengen, moeten standaard een boete krijgen. Mensen met schulden worden nu te vaak belazerd, vindt de SP.

“Mensen met schulden worden als melkkoe gebruikt, het is schaamteloos”, zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Hij wijst op onderzoek van de consumentenwaakhond ACM, waaruit is gebleken dat incassobureaus regelmatig kosten in rekening brengen die wettelijk niet zijn toegestaan.

Schuld is handel

“De bureaus die zich hieraan schuldig maken, komen ermee weg. Er is door de ACM nog nooit een boete uitgedeeld. Het is nu te makkelijk om mensen met schulden te belazeren”, zegt Van Dijk. Het sturen van foute incasso moet standaard door de ACM worden beboet. Daarnaast moeten bureaus die structureel de fout in gaan, een hoge boete krijgen wegens oneerlijke handelspraktijken. Ook moet er van de SP een verbod komen op het doorverkopen van schulden. Van Dijk: “Schuld is handel. Er zijn tegenwoordig gespecialiseerde bureaus die schulden opkopen, puur om winst mee te maken.”

Bron: RTL Nieuws / ANP

Share This