Justitie is een samenwerking aangegaan met betaaldiensten om het aantal slachtoffers van oplichting op internet terug te dringen. Bij drie aangiftes tegen een verdachte webshop, krijgen de betaaldiensten voortaan een seintje van het Openbaar Ministerie (OM).
Zij kunnen dan in actie komen en bijvoorbeeld het gebruik van iDeal onmogelijk maken of bankrekeningen blokkeren, nog terwijl het justitieel onderzoek loopt. Zo moet worden voorkomen dat er meer slachtoffers worden gemaakt. Inmiddels werkt het OM hiervoor samen met twaalf betaaldiensten, maar waarschijnlijk worden dat er nog meer, zegt een woordvoerder van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting tegen het Algemeen Dagblad.

Ruzie

Volgens branchevereniging Thuiswinkel.org moet justitie wel voorkomen dat betrouwbare webshops gedupeerd worden door valse aangiftes. “Ik ga ervan uit dat de politie checkt of het niet om particulieren gaat die ruzie hebben met de webshop”, zegt een woordvoerder tegen de krant. De organisatie laat weten blij te zijn met het plan. “Wij pleiten al langer voor een aanpak van malafide websites.”

Bron: ANP

Share This