Wanneer is er een recessie, vragen velen zich af. Bedrijfsfinancier Niels Turfboer/Spotcap: binnen 24 maanden.

Volop signalen voor een recessie, zegt Turfboer, managing director bij Spotcap, dat dit jaar meer dan duizend mkb-bedrijven kredieten verleent. Hij somt een lijst indicatoren op: de hoge stand van de aandelenbeurzen, de dure huizenmarkt (sinds 2012 verdubbelden in Amsterdam de prijzen), de vele beursgangen en aantrekkende inflatie. Turfboer: “Financiële dienstverleners moeten zich serieus voorbereiden op een recessie.”

Ook de roep van de financiële wereld om meer deregulering geeft volgens Turfboer aan dat we aan het einde van de hoogconjunctuurcyclus zitten: “Als we dat soort dingen horen, weten we dat het te goed gaat met die sector.” Hij ziet het aantal faillissementen toenemen – niet in Nederland, maar in het buitenland.

Krapte op arbeidsmarkt:

Alsof dat nog niet genoeg is: de krapte op de arbeidsmarkt duidt op een naderende recessie, voorziet Turfboer, maar ook het enthousiasme voor cryptomunten. Hij wijst tevens op de nervositeit rond de waardedaling van de Turkse munt en toen de Italiaanse regering zei dat het begrotingstekort hoger zou uitvallen dan verwacht: rentes stegen, koersen op de effectenmarkten daalden. Eén van de sterkste aanwijzingen dat het de verkeerde kant op gaat, is de hoge waardering – zo niet overwaardering – van veel assets: aandelenindexen, huizenprijzen, onroerend goed, grondstoffen en beleggingen zoals kunst. “Overgewaardeerde assets zijn een klassieke indicator,” vindt Turfboer. “Die assets zijn ook nog vaak volgeladen met veel schulden. En iedereen weet wat er gaat gebeuren als de rente een stuk gaat stijgen.”

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank zei afgelopen maandag dat het financiële systeem in de wereld nog steeds op een ,,schuldenkurk” drijft. Die kwetsbaarheid zou volgens hem opeens tot grote problemen kunnen leiden. Knot voorziet in dat geval een forse correctie op de beurzen.

Lees meer: https://financieel-management.nl/artikel/binnen-twee-jaar-recessie

Bron: FM.NL Financieel Management

 

Share This